Miętowa bryza

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jestem protetykiem dentystycznym.Uwielbiam piec ciasta i torty,szczególnie lubię zaskakiwać wszystkich nowym ciastem. To jest przeze mnie wymyślone. Jest ono bardzo smaczne i oryginalne. Ela Halicka

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    4 jajka, 1i 1/2 szklanki cukru (można mniej bo będzie za słodkie) , 2 szklanki mąki tortowej ,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 25 dkg margaryny , 4 łyżki ciemnego kakao, cukier waniliowy, 1/2 szkl. wody

    Składniki na masę:
    0,5 litra śmietanki 30% , 1 śmietana dużą 12%, 1 śmietana duża 18 %, 4 śnieżki, 5 śmietan-fixów , syrop miętowy - lub krople miętowe, galaretka zielona rozpuszczona w 1/2 szklanki wody.
    Zamiast syropu można użyć rozpuszczonych cukierków miętowych (landrynek). Ja użyłam kropli miętowych - kilka kropel.
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miętowa bryza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Margarynę roztopić w garnku,dodać kakao,cukier i wodę, cały czas mieszająć do momentu rozpuszczenia cukru.Masę przestudzić.Następnie dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Na koniec dodać ubitą pianę i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na dużą blachę.
    Piec 40 minut w temp. 160*C.
  • 2. Masa:
    Śmietanę 30%, 12% i 18% wymieszać i ubić mikserem dodając śnieżki i smietan-fixy. Po ubiciu śmietana musi być gęsta, dobrze ubita, dodać do niej przestudzoną zieloną galaretkę, razem wymieszać. Na koniec dodać kilka kropel miętowych, tyle aby wyraźnie było czuć miętę. Do śmietany można dodać łyżkę żelatyny, wówczas masa będzie gęściejsza.Tak przygotowaną śmietanę wylewamy na biszkopt nasączony wodą z kroplami miętowymi.Jeśli nie mamy syropu miętowego to można rozpuścić 2 torebki miętowych landrynek stłuczonych młotkiem w 1,5 szkl. wody i ostudzić. Na ubitą śmietanę wyłożoną na kakaowym cieście układamy okrągłe biszkopty nasączone galaretką z kropelkami miętowymi. Biszkopty układamy ciasno jeden obok drugiego na całej warstwie ubitej śmietany. Między biszkoptami zalewamy cienką warstwę galaretkę. wstawiamy do zastygnięcia do lodówki Na koniec zalewamy pozostałymi zielonymi galaretkami rozpuszczonymi w mniejszej ilości wody . Do galaretek dodać kilka kropel miętowych - próbować czy smakuje miętą.Tak przygotowane galaretki ostudzić i zalać nimi ciasto.Wstawić na noc do lodówki.

Porady

Jest to przepis na dużą blachę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować