Mieszanka warzywna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Latem mamy dostęp do świeżych, pełnych witamin warzyw. Lubię przyrządzać z nich zdrowe, kolorowe dania.

Składniki:

  • mały kalafior
    garść fasolki szparagowej
    1 pomidor
    1/2 czerwonej papryki
    1 brokuł
    1 łyżka masła
    1 łyżka bułki tartej
    sól

Mieszanka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszanka warzywna 1. Kalafiora i brokuła oczyszczamy, myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Fasolkę szparagową oczyszczamy z włókien, odcinamy końcówki, myjemy i gotujemy w osobnym garnku w lekko osolonej
    wodzie. Po ostudzeniu kroimy na mniejsze kawałki.
  • Mieszanka warzywna 2. Pomidora oblewamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Po przekrojeniu na pół usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę.
    Paprykę, po usunięciu gniazda nasiennego, myjemy i także kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy razem.
  • Mieszanka warzywna 3. Suchą patelnię rozgrzewamy, wsypujemy bułkę tartą i mieszamy, aż bułka się zrumieni. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż masło się roztopi. Polewamy warzywa rozłożone na talerzach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy