Nie ma to jak domowe mięsko, takie wg babcinego przepisu cenie sobie za oryginalny smak
2 godz.
Składniki:
2 kg łopatki
1 kg boczku
3 łyzki soli
1,5 łyżki pieprzu
1 czubata łyżka majeranku
po 2 ziarenka ziela angielskiego na słoiczek
po 1 listku laurowym na słoiczek
po 2 łyżki wody przegotowanej na słoiczek
Mięso ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem,majerankiem.Odstawiamy na noc do lodówki.Zlewamy po nocy wytworzony płyn. Mięso ciasno układamy w słoiki 0,5 l . Do każdego słoika wkładamy ziele angielskie i listki laurowe.Uciskamy, na wierzch wlewamy wodę. Wstawiamy do dużego garnka z gorącą wodą, gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5 godzin. Odstawiamy do ostygnięcia.
Komentarze