Mięso pieczone w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do lodówki na noc. Następnie posmarować je mieszaniną keczupu, musztardy i oleju, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć i piec 30 minut w 200 stopniach.
W tym czasie przygotować warzywa. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Kalarepkę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić w grube półplasterki. Cebulę pokroić w ćwiartki a następnie w plasterki. Pora posiekać w plastry.
Do mięsa wlać szklankę wody, dodać nieco soli i pieprzu. Na wierzch wrzucić ziemniaki i kalarepę.
Następnie dodać resztę warzyw, delikatnie przemieszać i wstawić do piekarnika. Piec jeszcze godzinę.
Mięso kroić po lekkim przestudzeniu. Podawać z pieczonymi warzywami
Komentarze