Mięso pieczone w warzywach

4.49 (167 ocen)

Wspaniały obiad na niedzielę

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    sól i pieprz
    1 łyżka tymianku
    1 łyżka keczupu
    1 łyżka musztardy
    3 łyżki oleju rzepakowego
    4 duże ziemniaki
    1 kalarepa
    2 marchewki
    10 cm pora
    1 cebula
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Mięso pieczone w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do lodówki na noc. Następnie posmarować je mieszaniną keczupu, musztardy i oleju, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć i piec 30 minut w 200 stopniach.

    W tym czasie przygotować warzywa. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Kalarepkę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić w grube półplasterki. Cebulę pokroić w ćwiartki a następnie w plasterki. Pora posiekać w plastry.

    Do mięsa wlać szklankę wody, dodać nieco soli i pieprzu. Na wierzch wrzucić ziemniaki i kalarepę.

    Następnie dodać resztę warzyw, delikatnie przemieszać i wstawić do piekarnika. Piec jeszcze godzinę.

    Mięso kroić po lekkim przestudzeniu. Podawać z pieczonymi warzywami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować