1.Ziemniaki gotować w mundurkach, w małej ilości osolonej wody, przez 20 minut. Gdy ostygną obrać i pokroić w 1,5 cm plastry. Do mielonego mięsa dodać drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajka, tymianek, sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wyrobić. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć, lekko soląc. Pomidory obrać ze skóry i pokroić w plastry. Tortownicę posmarować margaryną i podsypać bułką tartą. Następnie ułożyć warstwę ziemniaków, na to wyłożyć 1/3 mięsa, na to pieczarki, znów 1/3 mięsa, warstwę pomidorów i resztę mięsa. Włożyć do nagrzanego do 225 stopni piekarnika na 45 minut. Po 20 minutach wyjąć, ułożyć na wierzchu, zakładając jeden na drugi, plasterki pomidorów i kilka pieczarek, całość posypać majerankiem. Dalej piec.
Komentarze