Mięsny placek

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Najlepiej smakuje z czerwonym barszczem.

Składniki:

  • Farsz: 70 dag mielonego mięsa
    ● 50 dag pieczarek
    ● 6 ugotowanych na twardo jajek
    ● 2 surowe jajka
    ● 3 cebule
    ● 2 czerwone papryki
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki
    ● łyżka masła.
    Ciasto: zupa ogórkowa w proszku
    ● 50 dag mąki
    ● 5 żółtek
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● kostka margaryny
    ● 4 łyżki kwaśnej śmietany.
    Oraz: sól, pieprz
    ● tłuszcz do formy
    ● 10 dag startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsny placek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: pieczarki kroimy w plastry, dusimy na maśle.
    Dodajemy pokrojone w kostkę cebule, a następnie mięso.
    Studzimy. Wbijamy jajka. Mieszamy z pokrojonymi w kostkę
    paprykami, jajkami i posiekaną
    natką. Doprawiamy.
  • 2. Zagniatamy ciasto. Dzielimy
    na pół. Rozwałkowujemy.
    Do natłuszczonej formy
    (25x37 cm) wkładamy placek
    i farsz. Przykrywamy
    plackiem. Pieczemy 50 minut
    w 180 °C. Posypujemy
    serem i zapiekamy 5 minut.
    Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować