MIĘSNY KOCIOŁEK JAMIEGO

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Intensywna, przepyszna wariacja na temat gulaszu według Jamiego Olivera!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na ok. 12 porcji:

    ok. 500g pieczonego i lekko podwędzonego boczku
    560g karkówki w plastrach
    500g łopatki wieprzowej
    1 czerwona papryka (200g)
    1 puszka czerwonej fasoli wraz zalewą (410g)
    1 puszka ciecierzycy wraz z zalewą (400g)
    2 duże cebule (300g)
    4 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    1 łyżka pieprzu cytrynowego
    2 łyżki całych ziaren kolendry
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsny kociołek jamiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę wieprzową pokroić na duże kawałki. Ziarna kolendry umieścić w moździerzu, roztłuc, dodać paprykę wędzoną, sól, pieprz cytrynowy, wymieszać. Taką mieszanką natrzeć karkówkę i łopatkę. Z boczku odkroić skórę. W najtłustszym miejscu zrobić wszerz niezbyt głębokie nacięcia. Cebule obrać i pokroić w dużą kostkę. Przygotować duży garnek, najlepiej taki, który można używać także w piekarniku. Garnek postawić na ogniu, włożyć boczek i obsmażyć z każdej strony. Boczek wyciągnąć. Dodać cebule i delikatnie zeszklić a następnie dodać całe mięso. Całość obsmażyć. Paprykę pokroić w dużą kostkę, dodać do garnka. Fasolę i ciecierzycę przelać do garnka wraz z zalewą. Dodać przecier pomidorowy, całość wymieszać. Garnek przykryć szczelnie folią aluminiową i pokrywką, pozostawić na małym ogniu na 3 - 3,5 godziny. Od czasu do czasu należy zawartość przemieszać, aby się nie przypaliła. Po tym czasie, sprawdzić, czy mięso rozpada się. Jeśli tak, poszarpać mięso, które wraz z warzywami utworzy gęsty gulasz. W przeciwnym wypadku, całość należy jeszcze pogotować. Gulasz można także przygotować w piekarniku. Czas duszenia pozostaje taki sam, temperatura ok. 160 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować