Mięsny kociołek jamiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę wieprzową pokroić na duże kawałki. Ziarna kolendry umieścić w moździerzu, roztłuc, dodać paprykę wędzoną, sól, pieprz cytrynowy, wymieszać. Taką mieszanką natrzeć karkówkę i łopatkę. Z boczku odkroić skórę. W najtłustszym miejscu zrobić wszerz niezbyt głębokie nacięcia. Cebule obrać i pokroić w dużą kostkę. Przygotować duży garnek, najlepiej taki, który można używać także w piekarniku. Garnek postawić na ogniu, włożyć boczek i obsmażyć z każdej strony. Boczek wyciągnąć. Dodać cebule i delikatnie zeszklić a następnie dodać całe mięso. Całość obsmażyć. Paprykę pokroić w dużą kostkę, dodać do garnka. Fasolę i ciecierzycę przelać do garnka wraz z zalewą. Dodać przecier pomidorowy, całość wymieszać. Garnek przykryć szczelnie folią aluminiową i pokrywką, pozostawić na małym ogniu na 3 - 3,5 godziny. Od czasu do czasu należy zawartość przemieszać, aby się nie przypaliła. Po tym czasie, sprawdzić, czy mięso rozpada się. Jeśli tak, poszarpać mięso, które wraz z warzywami utworzy gęsty gulasz. W przeciwnym wypadku, całość należy jeszcze pogotować. Gulasz można także przygotować w piekarniku. Czas duszenia pozostaje taki sam, temperatura ok. 160 stopni.
Komentarze