Mięsno warzywny duet z sosem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa oczyścić,umyć.Marchew i kiwi pokroić w talarki,brokuł podzielić na mniejsze różyczki.
2.W garnku do gotowania na parze ułożyć brokuł i marchew.Całość posypać solą i czarnym pieprzem.Marchew posypać dodatkowo bazylią i częścią otartej skórki cytrynowej.
3.Gotować na wolnym ogniu do miękkości
4.Filety umyć,pokroić w poprzek na plastry.
5.Do garnka wlać ok.700 ml.wody,przyprawić przyprawa uniwersalna,włożyć pokrojone mięso oraz obrany czosnek i pozostałą skórkę cytrynową.
6.Chwilę gotować. / ok.10 min. /. Mięso wyjąć.
7.Wywar zagęścić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody.Przyprawić do smaku sokiem z cytryny,cukrem,pieprzem cytrynowym oraz wsypać pokrojone listki melisy.Żółtka roztrzepać z niewielką ilością gorącego sosu i wlać do garnka.Zagotować.
8.Sos przelać przez sito,usuwając czosnek.
9.W naczyniu żaroodpornym na jednej połowie rozłożyć brokuł,na drugiej połowie marchew.Całość przełożyć pół plastrami kiwi .Zalać połową sosu cytrynowego.
Komentarze