Mięsne muszle w aromatycznym sosie.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Nowa odsłona mięsa mielonego przypadła do gustu mężowi i córce.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • opakowanie makaronu Conchiglioni(duże muszle)
    500g mięsa mielonego z indyka
    sos pomidorowy w kartonie
    2 cebule
    ząbek czosnku
    ser żółty
    1 jajko
    łyżeczka oliwy
    pieprz cayenne
    suszona bazylia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsne muszle w aromatycznym sosie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok.5 min aby muszle się trochę otworzyły. Odcedzamy i układamy na talerzu aby się nie skleiły. Do mięsa dodajemy jajko, startą cebulę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
  • 2. Na patelnie wlewamy łyżeczkę oliwy i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodajemy sos pomidorowy oraz 3 łyżki wody.Podgrzewamy.Następnie doprawiamy szczyptą pieprzu cayenne oraz sporą ilością bazylii.
  • 3. Na blachę wylewamy kilka łyżek sosu i układamy napełnione mięsnym farszem muszlę. Polewamy je resztą sosu i posypujemy całość startym żółtym serem. Całą blachę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekamy ok, 45-50min.

Porady

Do farszy można również dodać ziół co wzbogaci smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować