Mięsne kulki po tajsku

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Mam 22 lata. Oprócz tradycyjnych polskich dań bardzo lubię potrawy kuchni chińskiej i tajskiej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 70 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowo-drobiowego
    ● 5 łyżek mąki pszennej
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 1/2 łyżeczki imbiru
    ● 2 łyżki sosu sojowego
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 5 szalotek
    ● 3 jajka
    ● 1/2 łyżeczki chili
    ● olej do smażenia
    Sos:
    ● 1/4 szkl. sosu sojowego
    ● 1 łyżka octu winnego
    ● 1/4 łyżeczki chili
    ● 1/2 łyżeczki cukru
    ● 1/3 łyżeczki kolendry
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsne kulki po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotki i czosnek obieramy
    i drobno siekamy. Dodajemy
    do mięsa. Wbijamy jajka
    i wsypujemy obie mąki. Doprawiamy
    imbirem, sosem
    sojowym i chili. Wyrabiamy
    na jednolitą masę. Mokrymi
    dłońmi formujemy kulki
    o średnicy ok. 2 cm.
  • Mięsne kulki po tajsku 2. W głębokim rondlu mocno
    rozgrzewamy olej i partiami
    smażymy kulki na złocisty kolor.
    Wyjmujemy łyżką cedzakową.
    Lekko studzimy. Nabijamy
    po 4 kulki na drewniane
    patyki do szaszłyków.
  • 3. Przygotowujemy sos: do
    rondelka wlewamy sos sojowy
    i dodajemy ocet. Wsypujemy
    chili, cukier i kolendrę. Dokładnie mieszamy. Doprowadzamy
    do wrzenia. Gotujemy
    ok. 20 minut. Zdejmujemy
    z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
    Sosem polewamy
    pulpeciki. Podajemy z ugotowanym
    na sypko ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

tajski burger

To może cię zainteresować