Mięsne kulki po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szalotki i czosnek obieramy
i drobno siekamy. Dodajemy
do mięsa. Wbijamy jajka
i wsypujemy obie mąki. Doprawiamy
imbirem, sosem
sojowym i chili. Wyrabiamy
na jednolitą masę. Mokrymi
dłońmi formujemy kulki
o średnicy ok. 2 cm.
2.W głębokim rondlu mocno
rozgrzewamy olej i partiami
smażymy kulki na złocisty kolor.
Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Lekko studzimy. Nabijamy
po 4 kulki na drewniane
patyki do szaszłyków.
3.Przygotowujemy sos: do
rondelka wlewamy sos sojowy
i dodajemy ocet. Wsypujemy
chili, cukier i kolendrę. Dokładnie mieszamy. Doprowadzamy
do wrzenia. Gotujemy
ok. 20 minut. Zdejmujemy
z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Sosem polewamy
pulpeciki. Podajemy z ugotowanym
na sypko ryżem.
Komentarze