500 g łopatki wieprzowej
1 cebula
2 jajka
50 ml wody
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Sos :
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
2 szk przetartych pomidorów z czosnkiem
10 ml wody
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
150 g marynowanych pieczarek
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili birds eye do smaku
zioła włoskie do smaku
2 szczypty cukru
5 łyżek oleju
mąka do obtaczania
400 g makaronu ryżowego z tapioką
Mięsne kuleczki na makaronie ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę i cebulę oczyścić i osobno pokroić w kostkę.
Mięso zmielić z cebulą maszynka do mięsa z drobnym sitkiem.
Dodać jajka, wodę oraz przyprawy i wyrobić masę.
Na dużej patelni rozgrzać olej.
Z mięsa formować małe kuleczki i obtaczać je w mące, po czym kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony.
Usmażone kuleczki wyjąć na miskę lub do rondelka.
2.Na ten sam tłuszcz wrzucić cebulkę i podsmażyć ją a potem dodać paprykę i dalej smażyć od czasu do czasu mieszając.
Gdy cebula i papryka będą miękkie wlać pomidory i wodę oraz dodać przyprawy i dusić wszystko jakieś 5-8 minut.
Marynowane pieczarki odsączyć z zalewy i posiekać je a następnie dodać do sosu.
Dalej sos dusić kolejne 5 minut i do sosu wrzucić mięsne kuleczki.
Wszystko zagotować i zostawić pod przykryciem.
3.W dużym garnku zagotować 5 l wody, osolić i ponownie odczekać aż się zagotuje.
Włożyć makaron i zostawić go na około 6-7 minut.
Można delikatnie przemieszać.
Po tym czasie odcedzić makaron i podawać go z wcześniej przygotowanymi kuleczkami w sosie.
Komentarze