Mięsne kuleczki musztardowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodajemy czosnek zmielony przez
praskę,jajko,tymianek,czubricę(jeśli nie mamy takiej przyprawy wystarczy
sól i pieprz),sól,pieprz czarny.Mięso tak naprawdę można przyprawić
wedle własnego uznania.Wyrabiamy mięso tak,aby składniki się
połączyły.Formujemy małe kuleczki mięsne.Rozgrzewamy na patelni
olej(tak,aby dno patelni było przykryte).Wkładamy kuleczki mięsne i
smażymy ok.5 min.co jakiś czas mieszając.Dodajemy musztardę (ilość w
zależności od upodobań)i cały czas mieszamy co chwilę.Po ok.3 minutach
posypujemy kuleczki pieprzem cytrynowym,mieszamy i posypujemy drugą
stronę kuleczek tak,aby pieprz był na każdej stronie.Cały czas
mieszając trzymamy na ogniu do czasu,aż kuleczki się zrumienią.Podczas
tego smażenia musztarda i pieprz oblepiają kuleczki mięsne tworząc
niesamowity smak.Można podawać na ciepło i na zimno lub w formie
szaszłyków.
Komentarze