Mięsne krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić, bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie, zmielić. Cebulę posiekać i zeszklić na smalcu, na koniec dodać posiekany czosnek. Dodać do mięsa. Dodać jako i przyprawy ( sól, pieprz, majeranek, swieżonkę, paprykę czerwoną, polecam także troszkę przyprawy do gyrosa). Wszystko razem wyrobić.
Ser i boczek pokroić w kostkę.
Na foli rozkładać porcjami mięso i formować na kształt kotleta schabowego (w prostokąty). Mięso posypać posiekaną natką pietruszki, ser i boczek. Przy pomocy foli mięso zawijać w zgrabne krokiety (robiąc najpierw zakładki na bokach a następnie rolując). Część krokietów zawinąć szczelnie w woreczek foliowy i związać dobrze brzegi. Wrzucić na gotującą wodę i gotować ok 15-20 min. Podawać z sosem-ja użyłam pieczeniowego.
Część krokietów obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Smacznego
Porady
Krokiety mięsne można nadziać dowolnym farszem wg uznania.
Komentarze