Mięsne krokiety

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciekawy sposób na wykorzystanie mięsa mielonego

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa (karkówka, łopatka)
    cebula
    czosnek
    bułka kajzerka
    jajko
    ser żółty
    boczek
    natka pietruszki
    przyprawy
    bułka tarta

Mięsne krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić, bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie, zmielić. Cebulę posiekać i zeszklić na smalcu, na koniec dodać posiekany czosnek. Dodać do mięsa. Dodać jako i przyprawy ( sól, pieprz, majeranek, swieżonkę, paprykę czerwoną, polecam także troszkę przyprawy do gyrosa). Wszystko razem wyrobić.
    Ser i boczek pokroić w kostkę.
    Na foli rozkładać porcjami mięso i formować na kształt kotleta schabowego (w prostokąty). Mięso posypać posiekaną natką pietruszki, ser i boczek. Przy pomocy foli mięso zawijać w zgrabne krokiety (robiąc najpierw zakładki na bokach a następnie rolując). Część krokietów zawinąć szczelnie w woreczek foliowy i związać dobrze brzegi. Wrzucić na gotującą wodę i gotować ok 15-20 min. Podawać z sosem-ja użyłam pieczeniowego.
    Część krokietów obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Smacznego

Porady

Krokiety mięsne można nadziać dowolnym farszem wg uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy