Mięsno-ryżowe kotlety

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kotleciki mięsne z udek gotowanych w rosole ... Mieso posiekane w kostke z ryżem i dodatkami .. :)smaczne i orginalne ... Najcześciej wykorzystuje mieso które pozostało z rosołu..Polecam

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    2 ugotowane udka (mogą byc z rosołu),
    1 cebula
    2-3 pieczarki.

    sól,
    swiezo zmielony pieprz czarny,
    zioła suszone
    np. bazylii,
    zioła prowansalskie ,
    oraz jajko surowe
    bułka tarta

Mięsno-ryżowe kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mieso z udek obieram i kroje w drobna kostke
    2. Ryz gotuje wg instrukcji , studze..Cebulę i pieczarki , kroje w drobną kokstkę i lekko podsmażam.
    3. ,Do mięsa dodaje składniki , przyprawiam, mieszam. Wbijam jajo , wsypuje bułke tarta , mase wyrabiam i formuję podłużne kotleciki. Obtaczam delikatnie z obu stron w bułce tartej , smaze na rozgrzanym oleju. Po usmazeniu układam na papierowym ręczniku by papier wchłonął nadmiar tłuszczu:) Podaje z ziemniakami i surówka.Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy