Mięsne "knedle" z brukselką

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czyż nie można nazwać tych kotletów knedlami? Mnie szczerze mówiąc tak właśnie się kojarzą, zamiast śliwki - brukselka, zamiast ciasta - mięso mielone:)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielon: 800 gramów
    - ziemniak surowy: 200 gramów
    - bułka sucha: 15 gramów
    - brukselka: 15 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - jajka: 2 sztuki
    - koperek: 1 szczypta
    - natka pietuszki: 1 łyżka
    - oregano: 1 łyżka

Mięsne "knedle" z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ucieramy na drobnych oczkach tarki (jak na placki ziemniaczane). Bułkę namaczamy w mleku, po czym odciskamy z jego nadmiaru i wraz z mięsem mielimy. Cebulę kroimy w kostkę i wraz z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem przesmażamy chwilę na patelni. Mieszamy z wszystkimi pozostałymi składnikami. Formujemy płaskie placki, którymi oblepiamy brukselki i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (142 ocen)

image-0w7jxe4

4.94 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mięsne gniazda z serem