Mięsne gniazdka z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę moczymy w wodzie. Cebulę dokładnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie szklimy ją na patelni. Do miski wkładamy mięso mielone.
2.Dodajemy przestygniętą cebulę, posiekany koperek, odciśniętą bułkę i jedno jajko. Następnie solimy i pieprzymy do smaku
3.Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4.Z podanej porcji wychodzą 3 gniazdka. Masę dzielimy na 3 części. Z każdej części formujemy kotlet i lekko go spłaszczamy. Kolejno za pomocą kieliszka robimy spory dołek. Aby dno kieliszka nie kleiło się do mięsa warto je zwilżyć wodą.
5.Następnie gniazdka obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron na patelni.
6.Formę do zapiekania smarujemy tłuszczem. Wykładamy do niej kotlety. W powstałe zagłębienia wkładamy żółtka. Całość zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut. Życzę smacznego ;)
Komentarze