Mięsne gniazdka z jajkiem

5 (167 ocen)

  • 15 min

Nie lubię nudy w kuchni - zamieniłam zwykłego mielonego w wykwintną potrawę

  • 15 min

Składniki:


  • mięso mielone 250 g,
    4 jajka,
    1 czerstwa bułka,
    1 łyżka posiekanego koperku,
    1 średnia czerwona cebula,
    sól,
    pieprz,
    bułka tarta do obtoczenia
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsne gniazdka z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsne gniazdka z jajkiem 1. Bułkę moczymy w wodzie. Cebulę dokładnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie szklimy ją na patelni. Do miski wkładamy mięso mielone.
  • Mięsne gniazdka z jajkiem 2. Dodajemy przestygniętą cebulę, posiekany koperek, odciśniętą bułkę i jedno jajko. Następnie solimy i pieprzymy do smaku
  • Mięsne gniazdka z jajkiem 3. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Mięsne gniazdka z jajkiem 4. Z podanej porcji wychodzą 3 gniazdka. Masę dzielimy na 3 części. Z każdej części formujemy kotlet i lekko go spłaszczamy. Kolejno za pomocą kieliszka robimy spory dołek. Aby dno kieliszka nie kleiło się do mięsa warto je zwilżyć wodą.
  • Mięsne gniazdka z jajkiem 5. Następnie gniazdka obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron na patelni.
  • Mięsne gniazdka z jajkiem 6. Formę do zapiekania smarujemy tłuszczem. Wykładamy do niej kotlety. W powstałe zagłębienia wkładamy żółtka. Całość zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut. Życzę smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować