Mięsna rolada

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To idealne danie na rodzinne przyjęcia.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
    po 30 dag plastrów wędzonego boczku i żółtego sera
    2 kiszone ogórki
    20 dag pieczarek
    1 kg ziemniaków
    1,5 l bulionu
    cebula
    przyprawy do ziemniaków i karkówki

    Marynata:
    oliwa
    liść laurowy
    3 łyżeczki tymianku
    po 5 ziaren kolendry, ziela angielskiego i pieprzu
    posiekane 3 ząbki czosnku i cebula
    1/2 łyżeczki soli

Mięsna rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników robimy marynatę. Mięso myjemy i osuszamy. Nacinamy tak, by powstał cienki płat. Nacieramy marynatą i zostawiamy na noc.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki i oprószamy przyprawą.
    Pieczarki kroimy w plasterki, ogórki w słupki. Na mięsie układamy plastry boczku, sera, ogórki, pieczarki i posiekaną cebulę. Oprószamy przyprawą.
  • 3. Mięso rolujemy, związujemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Obkładamy ziemniakami i wlewamy bulion. Pieczemy 1,5 godziny w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy