Mielonka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić w maszynce.
2.W wodzie wymieszać sól peklującą i cukier puder.
3.Do mięsa dodać pieprz,przeciśnięty przez praskę czosnek,wlać zalewę i wyrabiać ,by mięsko wchłonęło całą zalewę.
4.Mięso przykryć folią i włożyć do lodówki na 12 godzin.Od czasu do czasu przemieszać.
5.Następnie do szynkowara włożyć woreczek,ja używam woreczków do pieczenia,wkładamy mięso i dokładnie ubijamy ,aby nie było wolnych przestrzeni.Zawiązujemy woreczek i zamykamy szynkowar.
6.Wkładamy szynkowar do lodówki na kolejne 12 godzin.Po tym czasie gotujemy w garnku około 2 godziny pilnując aby woda była ponad mięsem.
7.Studzimy w zimnej wodzie i wkładamy do lodówki do całkowitego ostudzenia.
Gotowe mięsko wyjmujemy,podajemy z chrupiącym pieczywem,na śniadanie i kolacje.
Komentarze