Mielonka z szynkowara

4.98 (149 ocen)

Odkąd mam szynkowar wędliny do kanapek robię sama.

Składniki:

  • 1kg łopatki
    2 łyżeczki soli peklującej
    1 łyżeczka cukru pudru
    100 ml wody
    3 ząbki czosnku
    pieprz mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.98 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Mielonka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić w maszynce.
  • 2. W wodzie wymieszać sól peklującą i cukier puder.
  • 3. Do mięsa dodać pieprz,przeciśnięty przez praskę czosnek,wlać zalewę i wyrabiać ,by mięsko wchłonęło całą zalewę.
  • 4. Mięso przykryć folią i włożyć do lodówki na 12 godzin.Od czasu do czasu przemieszać.
  • 5. Następnie do szynkowara włożyć woreczek,ja używam woreczków do pieczenia,wkładamy mięso i dokładnie ubijamy ,aby nie było wolnych przestrzeni.Zawiązujemy woreczek i zamykamy szynkowar.
  • 6. Wkładamy szynkowar do lodówki na kolejne 12 godzin.Po tym czasie gotujemy w garnku około 2 godziny pilnując aby woda była ponad mięsem.
  • 7. Studzimy w zimnej wodzie i wkładamy do lodówki do całkowitego ostudzenia.
    Gotowe mięsko wyjmujemy,podajemy z chrupiącym pieczywem,na śniadanie i kolacje.

Porady

Przepis do sznkowara o pojemności 1,5 litra.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso mielone Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować