Mielonka wieprzowa

4.5 (154 ocen)

Niesamowicie smaczna, wędlina domowa.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
    2 łyżeczki papryki czerwonej grys
    2 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki gorącej wody
    pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Mielonka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i mielimy na drobnych oczkach, dokładamy przyprawy i dokładnie mieszamy.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i do mięsa z przyprawami. Mieszamy i wkładamy do woreczka umieszczonego w podłużnym prostym słoiku.
    Woreczek mocno związujemy, dociskając mięso. Zakręcamy słoik i gotujemy około 1 godziny w garnku z wodą. Należy pilnować, żeby nie zabrakło wody.
    Po tym czasie, kiedy mięso będzie gotowe, jeszcze gorące wyciągamy ze słoika, pozostawiając w zamkniętym worku.
    Odstawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować