MIELONKA W SŁOIKU

5 (196 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Kolejny przepis na przetworzenie miesa tym razem mielonego, przepis tradycyjny od mojej babci

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki
    1,5 kg boczku
    3 łyżki soli czosnkowej Kamis
    1 czubata łyżka majeranku
    1 płaska łyżka pieprzu
    1 łyżeczka ostrej papryki
    500 ml wody
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Mielonka w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę i boczek dobrze zmielić. Dodać wszystkie przyprawy, wlać wodę, dokładnie wymieszać,aż mięso całkowicie wchłonie wodę. Mięso ciasno upychamy do słoików na 3/4 wysokości, wstawiamy do garnka z zimną wodą, ok 2 cm poniżej zakrętek. Parzymy ok 2 godzin. Odstawiamy do wystudzenia w zimne miejsce.

Porady

TEN TŁUSZCZYK KTÓRY WIDAĆ TO JEST PO BOKACH SŁOIKA NA WYSOKOŚC 3/4 JEST NORMALNIE MIĘSKO :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Łopatka Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować