mielonka w słoiku

4.5 (194 ocen)

  • 4 godz. 30 min

Mięsko, które w smaku nie ustępuje temu ze sklepowej półki

  • 4 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego /szynka, łopatka/

    0.5 kg boczku
    2 łyżki płaskie peklosoli,
    1 łyżeczka pieprzu
    1-2 łyżki majeranku
    2 łyżki vegety
    5 łyżek żelatyny
    4 zmiażdżone ząbki czosnku
    3 szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Mielonka w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i boczek pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zmielić na maszynce. (Z racji iż posiadam maszynkę ręczną i mielenie nią mięsa jest ciężką sprawą, często robię to za pomocą robota kuchennego o ostrych nożach.)
    Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i wodą ,wyrabiać ok 5 min. Masy można spróbować aby ocenić smak i ewentualnie dodać jakiejś przyprawy. Na końcu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
    Rozkładać wyparzonych słoików, zostawiając od góry ok 2 cm przestrzeni, dokładnie ubić.
    Zakręcić słoiki i od razu wekować. Gotować zanurzone w wodzie 3,5 godziny, następnie odstawić do wystudzenia. Po stężeniu płyn zamieni się w galaretkę a na wierzchu powstanie warstwa tłuszczyku. Z podanych składników wychodzi 5-6 słoików, w zależności od ich wielkości. Słoiki z mięsem przechowuję dla pewności w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować