Mielonka w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i boczek pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zmielić na maszynce. (Z racji iż posiadam maszynkę ręczną i mielenie nią mięsa jest ciężką sprawą, często robię to za pomocą robota kuchennego o ostrych nożach.)
Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i wodą ,wyrabiać ok 5 min. Masy można spróbować aby ocenić smak i ewentualnie dodać jakiejś przyprawy. Na końcu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Rozkładać wyparzonych słoików, zostawiając od góry ok 2 cm przestrzeni, dokładnie ubić.
Zakręcić słoiki i od razu wekować. Gotować zanurzone w wodzie 3,5 godziny, następnie odstawić do wystudzenia. Po stężeniu płyn zamieni się w galaretkę a na wierzchu powstanie warstwa tłuszczyku. Z podanych składników wychodzi 5-6 słoików, w zależności od ich wielkości. Słoiki z mięsem przechowuję dla pewności w lodówce.
Komentarze