Mielonka smakowita

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Doskonała wędlina do chleba

  • 6 godz.

Składniki:

  • składniki:
    2 kg mięsa drobiowego wytrybowanego z udek
    1 kg mięsa wieprzowego ( np. kulinarne lub boczek surowy boczek)
    6 płaskich łyżeczek soli peklowej
    po 1 łyżeczce majeranku, mielonego pieprzu, kolendry, cukru
    3 łyżeczki czosnku granulowanego
    2 łyżki kolorowego pieprzu
    1 paczka żelatyny z bulionem i przyprawami (40 g)

Mielonka smakowita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mielonka smakowita 1. Mięso pokroić, wsypać sól peklową i cukier, odstawić na 4 godziny. Następnie zemleć w maszynce o grubych oczkach. Dodać przyprawy, żelatynę ( suchą), wymieszać aż masa stanie się kleista. Napełnić plastikowe osłonki zawiązać. Parzyć w wodzie w temperaturze ok 80 stopni około 1 godziny i 20 minut. Wystudzić

Porady

Mielonka najlepiej smakuje następnego dnia kiedy będzie dokładnie wystudzona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy