Mielone zraziki nadziewane porem i papryką

5 (175 ocen)

Pysznie nadziane zraziki z mięsa mielonego z sosem pomidorowo-paprykowym.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego,
    czerwona i zielona papryka,
    1/2 pora,
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    jajko,
    2 łyżki bułki tartej,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    2 łyżki pikantnego ketchupu,
    sól, pieprz,
    ostra papryka,
    łyżka mąki.
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Mielone zraziki nadziewane porem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2575imo 1. Papryki oczyścić, pokroić w paseczki. Por dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w półtalarki. Do pora dodać połowę pokrojonej papryki. Dusić na odrobinie oleju około 2 minuty. Dodać resztę cebuli, doprawić solą i pieprzem.
  • image-25ftkdm 2. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Mięso urobić z jajkiem, bułką tartą, odrobiną soli i pieprzu oraz połową cebuli. Wyrobić zwartą masę.
    Nabierać małą porcję mięsa, spłaszczać na dłoni i nakładać farsz. Zlepiać formując podłużne zrazy. Oprószyć delikatnie mąką i obsmażyć z obu stron na odrobinie oleju.

    Zrazy zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać pozostałą paprykę. Dusić chwilkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować