Mielone z wkładką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pikantne, pyszne z delikatnym posmakiem słodkiej śliwki

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
    1 jajko
    1 cebula
    1 łyżeczka majeranku
    2 łyżeczki ostrej musztardy rosyjskiej
    1 łyżka zimnej wody
    sól, pieprz
    7 plasterków chudego boczku wędzonego
    7 szt suszonej śliwki
    2 łyżki tartej bułki
    2 łyżki smalcu

Mielone z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, zetrzeć na tartce.
  • 2. Śliwki owinąć boczkiem.
  • 3. Do miski włożyć mielone mięso, dodać startą cebulę, jajko, wodę, majeranek i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę.
  • 4. Mięso podzielić na 7. Z każdej części robić placuszek, położyć zawiniętą śliwkę i uformować kotlet. Obsypać bułką tartą.
  • 5. Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor z obu stron. Ułożyć kotlety w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200*C na 10 minut.
  • 6. Podawać z ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy