Mielone z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mielone inaczej z warzywami-dodatek kalafiora i papryki sprawia ze są soczyste i kolorowe,podałam z ziemniakami pieczonymi i surówką z sałaty.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 papryka czerwona
    1/2 kalafiora
    1 kajzerka
    gałka muszkatołowa do smaku
    pieprz biały do smaku
    sól do smaku
    przyprawa do kebaba
    2 jajka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    bułka tarta do panierowania
    olej ryżowy do smażenia

Mielone z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior podzielić na małe różyczki blanszować 5 minut w osolonym wrzątku,odcedzić przestudzić i drobno posiekać nożem.Paprykę umyć wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę tak samo obraną cebulkę. Połączyć wszystko w misce z mięsem mielonym,wbić jajka,dodać kajzerkę namoczoną wcześniej w wodzie doprawić do smaku solą pieprzem oraz gałką i przyprawą do kebaba,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,wyrobić masę formować owalne kotleciki i panierować w bułce tartej . Smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni z obu stron na rumiano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy