Mielone z szynki z czerwoną soczewicą

5 (185 ocen)

  • 40 min

Takie mielone są bardzo smaczne, idealne na niedzielny obiad :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na około 25 sztuk:
    1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    100 g czerwonej soczewicy
    cebula
    1/3 szklanki bułki tartej
    1/3 szklanki mleka
    2 jajka
    1/3 szklanki ziemnej wody
    sól (około 1 łyżka)
    pieprz
    ewentualnie przyprawa Kucharek
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone z szynki z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski.
  • 2. Soczewicę gotujmy według przepisu na opakowaniu, osączamy, dodajemy do cebuli. Bułkę tartą zalewamy mlekiem.
  • 3. Do miski dodajemy mięso, bułkę tartą namoczoną w mleku, jajka, przyprawiamy.
  • 4. Mięso dokładnie wyrabiamy ręką dodając po trochu zimnej wody (im dłużej będziemy wyrabiać, tym mielone będą lepsze).
  • 5. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować