Są o wiele chudsze i smaczniejsze od tradycyjnych, smażonych kotlecików mielonych.
Składniki:
50 dag mielonego mięsa ( ja najczęściej robię z indyka) 1 kajzerka ½ szklanki mleka 1 cebula 1 jajko 3 dag żółtego sera kilka małych marchewek sól.,pieprz do smaku olej
Kotlety mielone z piekarnika w wersji light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kajzerkę moczymy w mleku, odciskamy. Cebulę kroimy w kostkę, ser trzemy na tarce z małymi oczkami. Do mielonego dodajemy odcisnęła bułkę, jajko, cebulę i starty ser. Dokładnie wyrabiamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsnej masy formujemy średniej wielkości kule, które lekko spłaszczamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wkładamy do niego mięsne kule. Obok kul wrzucamy obrane i pokrojone w krążki marchewki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 1900C. Pieczemy około 30 min, aż mięso zacznie brązowieć. Aby sprawdzić, czy mięso jest upieczone- wbijamy w nie widelec – jeśli nie wypływa z nich różowy płyn są gotowe. Porada: aby marchewki nie wyschły skrapiam je olejem.
Komentarze