Kotlety mielone z piekarnika w wersji light

4.51 (162 ocen)

Są o wiele chudsze i smaczniejsze od tradycyjnych, smażonych kotlecików mielonych.

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa ( ja najczęściej robię z indyka) 1 kajzerka ½ szklanki mleka 1 cebula 1 jajko 3 dag żółtego sera kilka małych marchewek sól.,pieprz do smaku olej
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Kotlety mielone z piekarnika w wersji light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerkę moczymy w mleku, odciskamy. Cebulę kroimy w kostkę, ser trzemy na tarce z małymi oczkami. Do mielonego dodajemy odcisnęła bułkę, jajko, cebulę i starty ser. Dokładnie wyrabiamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsnej masy formujemy średniej wielkości kule, które lekko spłaszczamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wkładamy do niego mięsne kule. Obok kul wrzucamy obrane i pokrojone w krążki marchewki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 1900C. Pieczemy około 30 min, aż mięso zacznie brązowieć. Aby sprawdzić, czy mięso jest upieczone- wbijamy w nie widelec – jeśli nie wypływa z nich różowy płyn są gotowe. Porada: aby marchewki nie wyschły skrapiam je olejem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować