Mielone z manną i kapustą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Kapustę poszatkować, zasolić, przemieszać i odstawić na 10 minut, żeby się zmożyła. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski dać mielone, odciśniętą zmożoną kapustę, suchą mannę, jajka, cebulkę, czosnek, ryż oraz przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
2.Z powstałej masy formować klopsiki i smażyć je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
3.Kostki rosołowe rozpuścić w gorącej wodzie (3 szkl) i podlać tym klopsiki.
Dodać cukier i koncentrat pomidorowy. Poddusić klopsiki w powstałym sosie ok 30 minut.
4.Sos zagęścić mąką. Doprawić do smaku. Można dodać słodką śmietankę.
Komentarze