Mielone z manną i kapustą w sosie pomidorowym

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

... czyli gołąbki bez zawijania ciut inaczej

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag mielonej łopatki wieprzowej
    0,5 główki małej białej kapusty
    3/4 szklanki kaszy manny
    2 jajka
    1 mała cebulka
    3 ząbki czosnku
    3/4 woreczka ryżu
    majeranek do smaku
    pieprz do smaku
    sól
    2 łyżeczki cukru
    1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
    3 szklanki wody
    2 kostki rosołowe drobiowe
    5 dag margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone z manną i kapustą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nikolaxxxx 1. Ryż ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Kapustę poszatkować, zasolić, przemieszać i odstawić na 10 minut, żeby się zmożyła. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski dać mielone, odciśniętą zmożoną kapustę, suchą mannę, jajka, cebulkę, czosnek, ryż oraz przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
  • nikolaxxxx 2. Z powstałej masy formować klopsiki i smażyć je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
  • nikolaxxxx 3. Kostki rosołowe rozpuścić w gorącej wodzie (3 szkl) i podlać tym klopsiki.
    Dodać cukier i koncentrat pomidorowy. Poddusić klopsiki w powstałym sosie ok 30 minut.
  • nikolaxxxx 4. Sos zagęścić mąką. Doprawić do smaku. Można dodać słodką śmietankę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować