Mielone z kalafiorem

0 (0 ocen)

a to drugi sposób na przemycenie kalafiora do diety dzieci

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego
    250 g kalafiora
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1,5 bułki pszennej ( 150 g )
    1 szk mleka
    2 jajka
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    olej do smażenia

Mielone z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.
    Odcedzić i zostawić do wystygnięcia.
    Bułkę namoczyć w mleku a potem odcisnąć.
    Mięso opłukać i zmielić maszynka do mięsa.
  • 2. Cebulę i czosnek obrać i również zmielić, po czym zmielić też kalafior oraz odciśniętą bułkę.
    Do zmielonych składników wbić jajka, dodać przyprawy i wyrobić masę.
    Formować okrągłe kotlety i smażyć na oleju na złoty kolor.
    Kotlety można panierować w bułce tartej, ale nie ma potrzeby.

Komentarze

Podobne przepisy