Mielone z jabłkiem

0 (0 ocen)

Soczyste kotlety mielone.

Składniki:

  • Kotlety:
    300 g mielonego mięsa wieprzowego
    2 średnie jabłka pozbawione gniazd nasiennych (łącznie 250g) - u mnie ze skórką
    1 średnia biała cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    2 łyżeczki śmietany 12%
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka rozmarynu suszonego
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku

    Dodatkowo:
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

Mielone z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mielone z jabłkiem 1. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
  • Mielone z jabłkiem 2. Cebulę i czosnek posiekać. Składniki przeznaczone na kotlety dokładnie wyrobić.
  • Mielone z jabłkiem 3. Na patelni (średnica 24 cm) rozgrzać olej. Z masy uformować kotlety, opanierować je w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron (po kilka min z każdej strony).

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 8 dużych kotletów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy