Z wierzchu chrupiące w środku miękkie o ciekawym smaku . Mąż się bardzo zdziwił że mielone bez cebuli mogą być takie pyszne :)
Składniki:
450 g mięsa mielonego z indyka
100 g ugotowanych wcześniej i rozmrożonych lub świeżych ugotowanych grzybów leśnych pokrojonych w kawałeczki ( u mnie prawdziwki , podgrzybki , maślaki)
100 g tartego sera żółtego
1 kajzerka namoczona w mleku i odsączona
1 jajko
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany 18%
przyprawa do mięsa mielonego
sól , pieprz
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Mielone z grzybami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przekładamy do miseczki , dodajemy kajzerkę , grzyby , ser, śmietanę, mąkę i jajko- doprawiamy.
2.Łączymy składniki , ręką formujemy kotlety ( u mnie były dość duże ) obtaczamy w bułce tartej z obu stron , smażymy na złoty kolor na wolnym ogniu ( by mięsko dobrze doszło w środku ,a z wierzchu się nie spaliło)
3.Podajemy np. z ugotowanymi ziemniakami i ogórkiem konserwowym.
Komentarze