Ja zrobiłam z podwójnej porcji ale podaję przepis na połowę:
Po 1 kg mięsa wieprzowego i wołowego
2 duże cebule pokrojone i zeszklone
1 bułka czerstwa namoczona w 1 szklance bulionu, potem osączona
1 torebka ugotowanego ryżu
3 roztrzepane jajka
Przyprawy: słodka mielona papryka, pieprz, sól, czosnek tyle, ile lubimy
Kotlety mielone wieprzowo- wołowe z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zemleć razem mięso, cebulę, ugotowany ryż i bułkę. Dodać pozostałe produkty i wyrobić na jednolitą masę.
Ręce maczać w wodzie i formować kotlety. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Potem poddusić na podstawce ustawionej w garnku. Na dno garnka wlewam trochę wody, wrzucam 2 listki laurowe i 3 ziarna ziela, aby w trakcie duszenia ich aromat przejęły kotlety.
Komentarze