Mielone w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do płatków wlewamy szklankę wody i gotujemy ok. 5 minut. Studzimy. Czosnek i cebulę obieramy i siekamy.
2.Do mięsa wbijamy jajko. Mieszamy z płatkami, czosnkiem i cebulą. Doprawiamy. Wyrabiamy i formujemy kulki. Obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na oleju.
3.Sos: grzyby moczymy, osączamy (wywar zachowujemy). Kroimy i zalewamy 1,5 szkl. wody. Wkruszamy kostkę. Wlewamy wywar i doprawiamy. Gotujemy ok. 30 minut. Do sosu wkładamy pulpety i dusimy
15 minut.
4.Śmietanę mieszamy z mąką. Wlewamy do sosu. Mieszamy i zagotowujemy
Porady
● Sos będzie najsmaczniejszy z suszonych prawdziwków.
● Najlepiej przygotować go na bulionie grzybowym.
Komentarze