Mielone w sosie grzybowym

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Zamiast suszonych grzybów możemy użyć pieczarek, a mąkę ziemniaczaną zastąpić żytnią.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego
    jajko
    cebula
    sól, pieprz
    ząbek czosnku
    majeranek
    pieprz ziołowy
    1/2 szkl. płatków jęczmiennych
    bułka tarta
    olej do smażenia

    Sos grzybowy:
    5 dag suszonych grzybów
    kostka bulionowa
    łyżka śmietany 18-proc.
    pieprz
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Mielone w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do płatków wlewamy szklankę wody i gotujemy ok. 5 minut. Studzimy. Czosnek i cebulę obieramy i siekamy.
  • 2. Do mięsa wbijamy jajko. Mieszamy z płatkami, czosnkiem i cebulą. Doprawiamy. Wyrabiamy i formujemy kulki. Obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na oleju.
  • Mielone w sosie grzybowym 3. Sos: grzyby moczymy, osączamy (wywar zachowujemy). Kroimy i zalewamy 1,5 szkl. wody. Wkruszamy kostkę. Wlewamy wywar i doprawiamy. Gotujemy ok. 30 minut. Do sosu wkładamy pulpety i dusimy
    15 minut.
  • 4. Śmietanę mieszamy z mąką. Wlewamy do sosu. Mieszamy i zagotowujemy

Porady

● Sos będzie najsmaczniejszy z suszonych prawdziwków. ● Najlepiej przygotować go na bulionie grzybowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować