Mielone w słoninie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Znudziły mi się zwyczajne mielone, więc postanowiłam usmażyć je inaczej.Dodatek w postaci sałaty i pomidorów sprawiły, że danie stało się kolorowe i zachwyciło moich domowników.Polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    ½ kg mieszanego mięsa mielonego
    8 pasków cienkich słoniny o szerokości około 2 cm
    1 czerstwa bułka kajzerka
    1 duża cebula
    1 jajko
    1 duża łyżka bułki tartej
    1 łyżka masła
    Sól, pieprz, słodka papryka w proszku
    Olej do smażenia
    Dodatkowo:
    1 główka sałaty lodowej
    2 pomidory
    ½ szklanki kwaśnej śmietany
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone w słoninie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Do miski przełóż mięso, bułkę odciśniętą, cebulę, jajko i przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Dobrze wyrób na jednolitą masę. Uformuj 8 kulek, lekko spłaszcz. Każdą kulkę owiń paskiem słoniny, zepnij wykałaczką. Obtocz górę i dół w tartej bułce i usmaż na rozgrzanym oleju. Należy smażyć około 10 minut, często przewracać, by kotlety się dobrze zrumieniły. Nadmiar tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku.
    Sałatę i pomidory opłukać pod burzącą wodą. Osuszyć. Listki sałaty porwać na małe kawałki. Pomidory pokroić w ósemkę, odciąć pestki i pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem. Przed podaniem na półmisku rozłożyć wymieszane warzywa, polać śmietaną i ułożyć kotleciki.

Porady

1. Zamiast słoniny można użyć wędzonego boczku. 2. Do mięsa można dodać posiekanego, świeżego tymianku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować