Mielone taty

0 (0 ocen)

  • 20 min

Mielone taty są troszkę inne od wszystkich i dlatego są wyjątkowe w smaku.

  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
    0,2 kg wątróbki drobiowej
    0,2 kg pieczarek
    0,2 kg sera żółtego
    1 czerstwa bułka
    1 pęczek pietruszki
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    3 jajka
    bułka tarta
    olej
    sól
    pieprz
    cukier
    vegetta

Mielone taty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mielone taty 1. Łopatkę i wątróbkę myję, osuszam papierowym ręcznikiem, mielę dwa razy. Pieczarki myję. Pieczarki i ser żólty ścieram na tarce o dużych oczkach. Dadaję do mięsa. Czerstwą bułkę namaczam w wodzie i odciskam. Jajka dodaję do mięsa. Czasnek przeciskam przez praskę, cebulę kroję w drobną kostkę, pietruszkę siekam. Wszystkie składniki dobrze mieszam. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, vegettą i odrobiną cukru. Nakładam porcjami na rękę i robię kotlety obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju na kolor rumiany. Smacznego

Porady

Jeśli masa jest za rzadka dodaję bułkę tartą. Cukier dlatego dodaję żeby pozbyć się gorzkiego smaku z wątróbki. Czasami wątróbkę smażę na maśle i dopiero póżniej mielę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy