Mielone przytulone z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ładnie się przytulają tak jak to na romantycznych wieczorach bywa.Skosztujcie sami

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
    30 dkg boczku wędzonego
    1 sos pomidorowy
    2 ząbki czosnku
    szczypta majeranku
    1 czerstwa bułka
    ok 1/4 szklanki mleka
    1 jajko
    sól,pieprz ziołowy
    1 duża cebula
    olej do natłuszczenia blachy

Mielone przytulone z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mielone przytulone z boczkiem 1. Łopatkę zmielić,dodać posiekany czosnek, cebulę startą na tarce oraz bułkę(wcześniej namoczoną w mleku).Dodać sól,pieprz, majeranek oraz jajko.Wszystko dobrze wymieszać- im dłużej tym lepiej.Boczek pokroić na plastry.Z mięsa formować podłużne kotlety i każdy z nich owijać plastrem boczku.Spiąć wykałaczką i układać na blasze wysmarowanej olejem.Piec w temp 170 stopni przez ok 20 minut.Rozrobić sos pomidorowy według instrukcji na opakowaniu i wylać na blachę.Piec jeszcze ok 10 minut.

Porady

Można nie dodawać sosu pomidorowego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy