Mielone pieczone ze słonecznikiem

5 (174 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Od dawna kotlety mielone piekę w piekarniku, co daje podwójną korzyść: kotlety nie nasiąkają tłuszczem, a ja mogę w tym czasie zająć się czymś innym :) Dla odmiany dodałam do mięsa słonecznik.

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub karczek)
    1/3 szklanki bułki tartej
    1 jajko
    1/2 szklanki rosołu lub wody
    1 cebula
    3-4 ząbki czosnku
    0,5 pęczka zielonej pietruszki
    1/3 szklanki słonecznika
    sól, pieprz, pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Mielone pieczone ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlewamy gorący rosół lub wodę. Wsypujemy bułkę tartą i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. Drobno siekamy cebulę i czosnek (czosnek można przecisnąć przez praskę). Siekamy zieloną pietruszkę.
  • 3. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
  • 4. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 30 minut.
  • 6. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.

Porady

Zamiast pietruszki można dać koperek. Do formowania kotletów można użyć obręczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować