Mielone nadziewane mozzarellą

5 (185 ocen)

  • 30 min

Gyby znudziły Wam się takie tradycyjne mielone zapraszam na nadziewane. Proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Podałam je w sosie z warzyw w towarzystwie kaszy jęczmiennej.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (niezbyt tłustego)
    1 jajko
    1 bułka
    mini kulki mozzarelli bazyliowej, ok. 10-12 sztuk
    dowolne przyprawy do mięsa
    sól, pieprz
    bułka tarta
    olej do smażenia

    Sos:
    1 por
    1 marchew
    1 pietruszka
    1-2 łyżki masła
    1 szklanka bulionu lub wody
    2-3 gałązki koperku
    ew. trochę mąki do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos warzywny

Mielone nadziewane mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dopraw, dodaj jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, wymieszaj. W dłoniach formuj placuszki, na każdy kładź 1 mini kulkę mozzarelli i zamykaj dłońmi, by powstała kula. Obtocz ją w bułce tartej. Mielone obsmaż na złoto.
  • Mielone w sosie 2. Pora umyj, pokrój w talarki. Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach. W garnku rozpuść masło, wrzuć warzywa i chwilę je przesmażaj. Dolej bulion. Gotuj, aż warzywa lekko zmięknną. Do sosu włóż mielone i pogotuj jeszcze z 5 minut. Dodaj koperek. Sos dopraw też w razie konieczności solą i pieprzem. Możesz go też zagęścić mąką. Podawaj z kaszą lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować