Mielone na patyku z mięta i kuminem

4.5 (165 ocen)

Cevapcici to danie pochodz.bałkańskiego z mięsa mielonego, mocno doprawione ziołami.Kebab z mięsa mielonego grillowany na patyku to danie kuchni greckiej i tureckiej, zrobiłam coś pomiędzy :)

Składniki:

  • składniki do dania mięsnego na 2 porcje:
    0,5 kg mięsa mielonego z baraniny, jagnięce albo wołowe
    1 białko od jajka
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    szczypta ostrej papryki albo chilli
    garść świeżej mięty i kolendry
    sól
    pieprz ziołowy

    Składniki na pieczone ziemniaki:
    około 3-4 ziemniaki
    świeży rozmaryn
    świeży tymianek
    sól, pieprz
    oliwa

    Sos:
    1 grecki jogurt
    pół ogórka zielonego ze skórką
    1 ząbek czosnku
    garść świeżej bazylii
    sól,
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone na patyku z mięta i kuminem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kebab 1. Mięso: Mięso mieszamy z posiekaną miętą i kolendrą, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kumin, paprykę, czosnek, białko i wszystko dokładnie mieszamy, nadziewamy na patyczki do szaszłyków i smażymy na grillowanej patelni z każdej strony.
  • 2. Ziemniaki: obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry. Ziemniaki układamy na blaszce, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut.
  • kebab 3. Sos: jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy posiekaną bazylię oraz ogórek starty na tarce. Doprawiamy solą i ziołowym pieprzem.

Porady

Cevapcici to danie pochodzenia bałkańskiego robione z mięsa mielonego, mocno doprawione ziołami. W kształcie podłużnych kiełbasek. Kebab z mięsa mielonego grillowany na patyku to danie kuchni greckiej i tureckiej. Robiąc takie mięso nie sugerowałam się konkretnym krajem ani przepisem. Mięso postanowiłam zrobić i doprawić bazując na obu kulturach wg własnego uznania. Najważniejszą zasadą jest przygotowywanie dania z mięsa baraniego, jagnięcego czy wołowiny. Omijamy wieprzowinę. Dodajemy dużo świeżych ziół i kumin / kmin rzymski. Kumin odkryłam w swojej kuchni dziś po raz pierwszy. Uważam, że to bardzo aromatyczna przyprawa, która diametralnie zmienia smak mięsa na orientalny styl.Obiadek wyszedł bardzo smaczny :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować