Moja wariacja na temat kotletów mielonych. Dodatek tabasco oraz ogórka kiszonego sprawiają, że kotlety są pikantne, soczyste i zyskują zupełnie nowy smak. W sam raz dla wielbicieli ostrości :)
Mielone na ostro z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy tabasco, paprykę słodką, ostrą, lubczyk, przyprawę uniwersalną i pieprz. Dokładnie mieszamy z wszystkimi przyprawami i odstawiamy do lodówki na 45 minut. Po tym czasie wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz 3,5 łyżki bułki tartej. Dokładnie ugniatamy. Ogórki kroimy na ćwiartki.
2.Odrywamy spory kawałek mięsa, formujemy kulę i spłaszczamy ją w dłoni. Na środek układamy ćwiartkę kiszonego ogórka.
3.Zlepiamy kotleta i panierujemy cienko w bułce tartej.
4.Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju (tak, żeby przykrywał je do połowy) po 4-5 minut z każdej strony.
Komentarze