Pomysł na szybki i smaczny obiad. Mało składników, ale efekt jest zadowalający, a o to właśnie chodzi.
60 min
Składniki:
Dla 4 osób:
1 opakowanie makaronu "Gniazda" np Międzybrodzki
ok 35 dkg mięsa mielonego z łopatki lub szynki
1 cebula biała
3 małe ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii
ok 20g papryki czerwonej
ok 20g papryki zielonej
4 łyżki oleju smakowego z papryką ostrą, pomidorem i bazylią
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz do smaku
1 jajko
2 czubate łyżki bułki tartej
2 płaskie łyżki mąki pszennej
szczypta chili
1/2 płaskiej łyżeczki kolendry suszonej
20 dkg sera żółtego w kawałku (np Gouda)
1/2 mielonej ostrej papryki
Dodatkowo:
4 łyżki mąki do obtoczenia kotlecików
olej do obsmażenia
Sos a'la salsa:
2 duże pomidory
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego
1/3 łyżeczki pieprzu
1//2 łyżeczki chili w proszku
Kotlety mielone na gnieździe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron wrzucamy do gotującej, osolonej wody z łyżką oleju rzepakowego. Gotujemy al dente, tak by gniazdka się nie rozwaliły. U mnie niestety z gniazdek zostało "spaghetti" , po tym jak musiałam podejść do Synka, tylko troszkę grubsze. Takie nitki zwijałam widelcem i układałam w naczyniu do zapiekania na wzór gniazdek. Polewamy dwoma łyżkami oleju smakowego.
2.Czosnek, cebulę, bazylię oraz papryki drobno siekamy, najlepiej za pomocą rozdrabniacza. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2 łyżek smakowego oleju. Lekko smażymy i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz bułkę, a także doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili, kolendrą i bazylią. Formujemy tyle okrągłych kotlecików ile mamy gniazd. Obtaczamy w mące i smażymy na małym ogniu z dwóch stron.
3.Obsmażone kotlety układamy na każdym gnieździe i posypujemy startym żółtym serem oraz oprószamy ostrą papryką. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 30 minut- do zrumienienia sera.
W tym czasie przygotowujemy sos a'la salsa, który idealnie pasuje do tej potrawy:
Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy na małe kosteczki, dodajemy przecier i przyprawy. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do momentu wyparowania wody z pomidora. Podajemy w osobnym naczyniu do namaczania, bądź polewamy po wierzchu naszego mielonego na gnieździe.
Komentarze