Kotlety mielone na gnieździe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pomysł na szybki i smaczny obiad. Mało składników, ale efekt jest zadowalający, a o to właśnie chodzi.

  • 60 min

Składniki:

  • Dla 4 osób:

    1 opakowanie makaronu "Gniazda" np Międzybrodzki
    ok 35 dkg mięsa mielonego z łopatki lub szynki
    1 cebula biała
    3 małe ząbki czosnku
    kilka listków świeżej bazylii
    ok 20g papryki czerwonej
    ok 20g papryki zielonej
    4 łyżki oleju smakowego z papryką ostrą, pomidorem i bazylią
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżka oleju rzepakowego
    sól, pieprz do smaku
    1 jajko
    2 czubate łyżki bułki tartej
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    szczypta chili
    1/2 płaskiej łyżeczki kolendry suszonej
    20 dkg sera żółtego w kawałku (np Gouda)
    1/2 mielonej ostrej papryki

    Dodatkowo:
    4 łyżki mąki do obtoczenia kotlecików
    olej do obsmażenia

    Sos a'la salsa:
    2 duże pomidory
    1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego
    1/3 łyżeczki pieprzu
    1//2 łyżeczki chili w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety mielone na gnieździe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron układamy w naczyniu ceramicznym 1. Makaron wrzucamy do gotującej, osolonej wody z łyżką oleju rzepakowego. Gotujemy al dente, tak by gniazdka się nie rozwaliły. U mnie niestety z gniazdek zostało "spaghetti" , po tym jak musiałam podejść do Synka, tylko troszkę grubsze. Takie nitki zwijałam widelcem i układałam w naczyniu do zapiekania na wzór gniazdek. Polewamy dwoma łyżkami oleju smakowego.
  • Formujemy kotleciki i obsmażamy 2. Czosnek, cebulę, bazylię oraz papryki drobno siekamy, najlepiej za pomocą rozdrabniacza. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2 łyżek smakowego oleju. Lekko smażymy i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz bułkę, a także doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili, kolendrą i bazylią. Formujemy tyle okrągłych kotlecików ile mamy gniazd. Obtaczamy w mące i smażymy na małym ogniu z dwóch stron.
  • Zapiekamy całość w piekarniku 3. Obsmażone kotlety układamy na każdym gnieździe i posypujemy startym żółtym serem oraz oprószamy ostrą papryką. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 30 minut- do zrumienienia sera.

    W tym czasie przygotowujemy sos a'la salsa, który idealnie pasuje do tej potrawy:
    Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy na małe kosteczki, dodajemy przecier i przyprawy. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do momentu wyparowania wody z pomidora. Podajemy w osobnym naczyniu do namaczania, bądź polewamy po wierzchu naszego mielonego na gnieździe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Makaron Mięso mielone Szynka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować