Mielone kulki z niespodzianką

4.5 (190 ocen)

  • 15 min

Coś innego niż zwykły mielony.

  • 15 min

Składniki:

  • pół kg mięsa mielonego
    100g żółtego sera
    1-2 ogórki konserwowe
    jajko
    bułka tarta
    olej do smażenia
    sól lub przyprawa do mielonego
    pieprz
    2 ząbki czosnku
    20 dkg pieczarek
    kilka pomidorków koktajlowych
    świeże zioła do dekoracji np natak pietruszki, majeranek, rozmaryn
    patyki do szaszłyków
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone kulki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mielone kulki 1. Ser zetrzeć na tarce, ogórki pokroić w drobniutką kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę. Dodać jajko, mięso i przyprawy. Tartą bułką ''regulować'' gęstość mięsa. (jak na klopsy). Wyrobić.
  • Mielone kulki 2. Z wyrobionego mięsa formować niewielkie kulki i oprószyć tartą bułką.
  • Mielone kulki 3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kulki z każdej strony. Ja lekko podsmażyłam, przełożyłam na blachę i chwilkę podpiekłam w piekarniku. Można również opiec je na grillu.
  • Kulki mielone 4. Pieczarki oczyścić i podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu.
  • Mielone kulki 5. Na patyk do szaszłyków nakładać kolejno; kulkę mięsa, pieczarkę, kulkę mięsa, pieczarkę i pomidorek.Podawać do chleba lub pieczonych ziemniaków z sałatką ze świeżych pomidorów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować