pół kg mięsa mielonego
100g żółtego sera
1-2 ogórki konserwowe
jajko
bułka tarta
olej do smażenia
sól lub przyprawa do mielonego
pieprz
2 ząbki czosnku
20 dkg pieczarek
kilka pomidorków koktajlowych
świeże zioła do dekoracji np natak pietruszki, majeranek, rozmaryn
patyki do szaszłyków
Mielone kulki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zetrzeć na tarce, ogórki pokroić w drobniutką kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę. Dodać jajko, mięso i przyprawy. Tartą bułką ''regulować'' gęstość mięsa. (jak na klopsy). Wyrobić.
2.Z wyrobionego mięsa formować niewielkie kulki i oprószyć tartą bułką.
3.Na patelni rozgrzać olej i smażyć kulki z każdej strony. Ja lekko podsmażyłam, przełożyłam na blachę i chwilkę podpiekłam w piekarniku. Można również opiec je na grillu.
4.Pieczarki oczyścić i podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu.
5.Na patyk do szaszłyków nakładać kolejno; kulkę mięsa, pieczarkę, kulkę mięsa, pieczarkę i pomidorek.Podawać do chleba lub pieczonych ziemniaków z sałatką ze świeżych pomidorów.
Komentarze