Mielone kotleciki duszone w czerwonym sosie.

0 (0 ocen)

  • 35 min

Urozmaicone kotleciki mielone polecam w połączeniu z puree i fasolką.

  • 35 min

Składniki:

  • Kotleciki mielone:
    600g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
    cebula
    pół czerstwej bułki
    2 jajka
    mąka
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie

    Sos:
    puszka pomidorów w puszcze
    szklanka bulionu
    mała papryka czerwona
    mała marchewka
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz


    + do posypania zielona pietruszka
    + olej, masło do smażenia

Mielone kotleciki duszone w czerwonym sosie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotleciki mielone:
    Cebule siekamy i szklimy na maśle. Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, odciskamy i wraz z cebulą, jajkami, ziołami, solą i pieprzem mieszamy z mięsem. Z gotowej masy formujemy niewielkie kotleciki obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • 2. Sos:
    Paprykę i marchewkę kroimy w kosteczkę. Warzywa wrzucamy do rondla, dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz bulion. doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Całość gotujemy przez ok. 10 minut.. Po ostygnięciu sos blendujemy.
  • 3. Usmażone kotleciki zalewamy sosem i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec posypujemy pietruszką.

Porady

Zamiast soli do sosu możemy dodać maggi, a czarny pieprz zastępujemy pieprzem ziołowym. Dla miłośników ziołowych aromatów do sosu możemy dodać również bazylię lub lubczyk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy