Mielone klopsiki z papryką i marchewką

5 (183 ocen)

  • 2 godz.

Dobry pomysł na przemycenie warzyw do posiłku dzieci a do tego bardzo smaczne te klopsiki:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 czerwonej świeżej papryki
    1 marchewka
    1 cebula
    300 g mięsa mielonego z łopatki
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 jajko
    5 łyżek bułki tartej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone klopsiki z papryką i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa mięsna 1. Marchewkę obrać,umyć i osuszyć. Paprykę umyć i osuszyć,cebulę obrać. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać opłukane mięso mielone. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie połączyć składniki. Wbić jajko i po 1 łyżce wsypywać bułkę tartą cały czas wyrabiając masę mięsną. Powinna być zwarta ale nie zbita,twarda. Dłonie zwilżyć wodą i formować klopsiki dowolnej wielkości. Odłożyć do lodówki na około 2 godziny. Następnie na patelni rozgrzać olej i delikatnie kłaść klopsiki i smażyć je na brązowy kolor z obu stron. Co jakiś czas dobrze jest obrócić klosiki aby równomierni się usmażyły. Odsączyć na papierowym ręczniku przed podaniem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować