Mielone jak kłębki włóczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce (średnia wielkość oczek). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej na patelni - podsmażyć na nim marchew, cebulę. Zdjąć z ognia, przestudzić.
2.Do miski przełożyć mięso mielone, wystudzoną marchew z cebulką, natkę pietruszki, bułkę tartą, majonez, jajo, przyprawy – wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Mięso podzielić na 9 – 10 równych porcji i formować z niego kule, ułożyć na talerzu.
3.Rozłożyć arkusz ciasta francuskiego i pociąć go na cieniutkie paseczki.
Każdą kulę obwinąć paseczkami ciasta francuskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Roztrzepać jajko i posmarować nim „kłębki”.
Blaszkę z „kłębkami” wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 35 – 40 minut.
Podawać gorące.
Komentarze