Miękkie pierniczki glazurowane

4.49 (162 ocen)

Są tak pyszne, że nie pamiętam by leżakowały dłużej niż 2 dni.W tej wersji dodałam więcej kakao a mniej przyprawy do pierników.

Składniki:

  • Składniki pierniczki:

    1 szklanka cukru
    1 jajko
    1 łyżka kakao ( ja dałam kopiastą łyżkę)
    2 łyżki przyprawy do pierników ( ja dałam 1 łyżkę)
    2 szklanki mąki
    150g śmietany 18%
    1/2 łyżeczka sody
    skórka z 1 cytryny
    skórka z 1/2 pomarańczy

    Składniki lukier :

    kilka kropel soku z cytryny
    3-4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki Lukier

Miękkie pierniczki glazurowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierniczki 1. Do miski wlej śmietanę. Wsyp cukier, sodę oraz wbij jajko. Dokładnie połącz składniki. Dodaj skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Wsyp kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Zmiksuj wszytko. Ciasto powinno by klejące. Dłonie zamocz w zimnej wodzie i uformuj kulki w wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz przez 15 minut.
  • 2. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny.

  • 3. Gorące pierniczki polukruj. Pozostaw do ostygnięcia.

Porady

Pierniczki możesz włożyć do puszki i przechowywać przez 2-3 tygodnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować