Mięciutkie rogaliki maślane

4.5 (157 ocen)

Te rogaliki są wyśmienite , mają idealny smak , cała rodzina je uwielbia.

Składniki:

  • ROZCZYN
    30 g drożdży
    1/2 szklanki (100-110 g ) cukru

    MASA MAŚLANKOWA
    125 g masła
    1 szklanka ( ok 300 g ) maślanki
    3 jajka
    szczypta soli

    DO CIASTA
    4 i 1/2 szklanki ( ok 600 g ) mąki

    DODATKOWO
    Konfitura lub dowolne owoce
    mąka do podsypania podczas formowania
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Mięciutkie rogaliki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkruszyć do miseczki i zasypać cukrem.
  • 2. MASA MAŚLANKOWA : W rondelku stopić masło , wlać maślankę , wbić jajka , dodać szczyptę soli i dokładnie wszystko wymieszać.
  • 3. CIASTO: Do dużej miski wsypać mąkę, wymieszaną rózgą balonową kuchenną ( dobrze napowietrzy to mąkę ), wlać drożdże , które już powinny rozpuścić się z cukrem , i masę maślankową. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką.
  • 4. Wyłożyć na natłuszczony blat i wyrobić ( będzie się trochę kleić ) )
  • 5. Włożyć ciasto do miski i przykryte odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi prawie swoją objętość można włączyć piekarnik, będzie miał czas się nagrzać do 190 stopni.
  • 6. Wyłożyć ciasto na opruszony blat i podzielić na trzy równe części. Każdą z nich uformować w kulę i rozwałkować na grubość 1/2 cm. Podzielić każdy z otrzymanych płatów ciasta na 8 części, (tak jak pizzę). Formować rogaliki
  • 7. Uformowane rogaliki położyć na blachy, przykryć i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.
  • 8. Rogaliki piec , aż się delikatnie zarumienią i można podawać posypane cukrem pudrem
  • 9. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować