Mie Goreng

4.5 (179 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Jedno z najpyszniejszych dań kuchni indonezyjskiej. Kto raz spróbuje zostanie jej fanem na zawsze :)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - noodle: 1 opakowanie
    - papryka czerwona: 1.5 sztuki
    - cebula: 1.5 sztuki
    - kukurydza: 0.5 puszki
    - marchewka: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - ketjap manis (slodki sos sojowy): 2 łyżki
    - czarny sezam: 2 łyżki
    - pierś z kurczaka podwójna: 1 sztuka
    - pieprz, sól: 1 szczypta
    - oliwa: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mie goreng - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy cebule i paprykę na drobne kostki i wrzucamy do woka na rozgrzana oliwę.
  • 2. Marchewkę kroimy na cienkie paseczki (można użyć obieraczki, aby ułatwić sobie zadanie)
    Dodajemy ja do papryki i cebulki.
  • 3. Wyciskamy czosnek, dodajemy kukurydze i wszystko polewamy sosem sojowym (zarówno słodkim jak i tradycyjnym)

    Smażymy warzywa, do czasu Az nie staną się miękkie. Musimy uważać na to by się nie przypaliły.
  • 4. Odstawiamy na bok i gotujemy noodle wg przepisu na opakowaniu. Moje wrzuca się np. na 4 minuty do gotującej się wody. O ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do warzyw doprawiając sola i pieprzem.
  • 5. W tym samym czasie smażymy na osobnej patelni okrojonego w drobna kostkę kurczaka.
    Łączymy wszystkie składniki w woku, posypujemy czarnym sezamem i podajemy na stół.
  • 6. Przepis jest nieco zmodyfikowany i rożni się od oryginalnego Mie, goreng, ale wynika to z braku niektórych składników. Polecam serwowanie dania z jajkiem sadzonym na wierzchu :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować