Midownik orzechowiec

5 (160 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjnie na święta musi być orzechowiec

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna luksusowa: 0.5 kilograma
    - cukier zwykły drobny: 0.75 szklanki
    - masło: 15 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - miód (ciekły): 2 łyżki
    - soda: 2 łyżeczki
    SMAżONE ORZECHY:
    - orzechy włoskie: 30 dekagramów
    - cukier: 10 dekagramów
    - woda: 2 łyżki
    - miód: 2 łyżki
    - masło: 12 dekagramów

    - masa kajmakowa: 2 sztuki
    - polewa czekoladowa: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery

Midownik orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto z  orzechami 1. wykonanie
    Wszystkie składniki zagnieść razem i podzielić na 2 części, jedną upiec samą a na drugą wyłożyć gorące usmażone orzechy. piec w 180 stopni około 30 minut
  • gotowe ciasto 2. Przygotowanie orzechów
    Wszystkie składniki wkładamy do garnka i smażymy około 7 minut,
  • orzechowiec 3. Upieczone ciasto wystudzić nasączyć ponczem spód i wierzch, przełożyć masą kajmakową polać polewą czekoladową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować