Michałek

5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

nie wiem czemu taka nazwa, ale tak właśnie mam zapisane na starej kartce wiec już taka nazwa pozostanie. Ciasto trochę pracochłonne ale pyszne. Jedno z moich ulubionych. To tego typu ciasto "im starsze tym lepsze" spokojnie można je robić 3-4 dni wcześniej wtedy jest najlepsze

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki
    6 dkg masła
    7 łyżek miodu
    1 szklanka cukru
    2 całe jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:

    3/4 szklanki manny
    2 całe jajka
    3/4 litra mleka
    1 szklanka cukru
    1 całe masło
    zapach rumowy- pół fiolki można dać cały jednak dla mnie jest zbyt intensywny i daję połowę
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Michałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy cale jajka. Masło z miodem rozpuszczamy. Kiedy mieszanina przestygnie wlewamy do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 8 części.

    Na papierze odrysowujemy od dna tortownicy o średnicy 22 cm dwa koła (można też 4 i piec na dwóch poziomach piekarnika) Rozwałkowujemy ciasto na papierze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy ok 10-14 min w zależności czy chcemy mieć bardziej czy mniej wypieczone ciasto. Trzeba zerkać bo kolejne pieką się jakoś szybciej :) Gdy się upieką zdejmujemy papier i na tych samych rozwałkowujemy następna porcję.
  • 2. Mannę wsypujemy do zimnego mleka dodajemy jajka, cukier i mieszamy na ogniu do zgęstnienia. Kiedy manna jest zimna dodajemy masło, zapach rumowy i ucieramy krem.
  • 3. Zimne placki przekładamy kremem. Wierzch ciasto polewamy polewą czekoladową bądź posypujemy cukrem pudrem...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować